Jablečný štrúdlík neboli závin. Těžko říct, jestli existuje v naších srdcích ještě větší klasiky, než tento dezert. Přitom tento moučník je původem z Rakouska. Konkrétně největší oblibě se těší ve Vídni. Jenomže když půjdeme ještě kousíček dále, narazíme na jeho kořeny dokonce až v Turecku. Zde se jedná spíše o baklavu, ale právě tento dezert přivezli turečtí nájezdníci ve středověku do Evropy, a dá se tak považovat za předchůdce štrúdlu, jak jej známe dnes. Ten náš dnešní je z listového těsta s karamelizovanými jablíčky se skořicí, vanilkou, oříšky a s čerstvým sezónním ovocem.
200g
Listové těsto
Jablka
Vejce
Cukr
Vanilkový extrakt
Skořice
Vlašské ořechy
Strouhanka
Sůl
Lepek, Vejce, Skořápkové plody